Autorzy:
Robert Gajda, Anna Broniecka
Rok wydania:
2018
ISBN:
978-83-64354-37-3
Oprawa książki:
miękka
Dynamicznie rozwijający się rynek żywności oraz łatwy dostęp do nowych produktów spożywczych utrudniają precyzyjne oszacowanie podaży energii i poszczególnych składników odżywczych. Znajomość sposobów oznaczeń analitycznych, jak również szacowania wielkości spożycia żywności oraz preferencji i nawyków żywieniowych jest niezbędna do określenia adekwatności spożycia oraz ułatwia komponowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. W tej perspektywie kształcenie specjalistów w zakresie żywienia i suplementacji w sporcie powinno wiązać się z interdyscyplinarnym podejściem do wiedzy i umiejętności oraz dawać gruntowne podstawy naukowe w zakresie m.in. metodologii badań żywieniowych. Z tą myślą powstał ten skrypt.
W przewodniku do ćwiczeń znajduje się 6 obszernych tematycznie zagadnień. Czego dotyczą? Między innymi metod badania sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy i empiryczny. Niektóre z nich wymagają posiadania podstawowych informacji z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Szukasz przydatnego narzędzia do utrzymania wysokiej jakości kształcenia w zakresie metodologii badań żywieniowych? Dobrze trafiłeś/aś!